چرا باید کودک دوزبانه خود را تشویق کنیم؟
کودکان ذاتاً به دریافت پاداش و تشویق نیاز دارند؛ چرا که با این کار به آنها انگیزه لازم برای انجام کارهایشان را میدهید. در حقیقت آنها برای انجام کارهای روزانه خود یا دستیابی به اهداف ویژه در هر مرحله از رشد، نظیر راه رفتن، غذا خوردن، نشستن، رفتن به مدرسه و... به داشتن انگیزه و دریافت تشویق نیاز دارند. این انگیزه در تسهیل انجام این کارها به کودک دوزبانه شما کمک میکند.
البته باید این را بدانید که دادن انگیزه به کودک دوزبانه مساوی با پاداش نقدی (عروسک، شکلات، پول و...) نیست. ابتدا باید از انگیزههای بیرونی شروع کنید اما کم کم به فرزندتان اجازه دهید که به انگیزههای درونی دست یابد. در واقع منظور ما این است که فرزندتان را به طور افراطی به جایزه و پاداش وابسته نکنید بلکه لازم است تا جانب اعتدال را رعایت کنید و بگذارید او به مرور انگیزههای درونی خود را پیدا کند.
اگر شما کنجکاویهای طبیعی کودک دوزبانه خود را تشویق کنید، آنها به سمت انگیزههای درونی خود هدایت میشوند و به مرور بدون اینکه دائماً نیاز به جایزه و مشوق بیرونی داشته باشند میتوانند کارها را صرفاً برای اینکه از آنها لذت میبرند انجام دهند. کودکانی که برای انگیزه گرفتن به خود متکی میشوند، در بزرگسالی احساس عزت نفس بیشتری خواهند داشت و سلامت روان را در سطح بالاتری تجربه خواهند کرد. اینگونه تاثیر تشویق بر کودکان به مرور حالت درونی و خودکار پیدا خواهد کرد.
یکی از اشتباهات تربیتی والدین این است که از روشهای نادرست و غیر مؤثر برای تشویق کودکان دوزبانه استفاده میکنند. تشویق مؤثر هنگامی اتفاق میافتد که در زمان مناسبی انجام شود. برای اینکه بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشید، به جای نتیجه کار بر میزان تلاش و فعالیتهای فرزندتان تمرکز کنید و با تشویق های کلامی تان آنها را تقویت نمایید.
با تشویق درست و به موقع کودک دوزبانه تاثیر مثبتی بر سلامت روان فرزندتان میگذارید. از جمله تأثیرات تشویق کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیشتر برای خود ارزش قائل خواهد بود؛
- افزایش پشتکار و تداوم رفتارهای خوشایند در فرزند
- افزایش انگیزه و دادن دید بهتر برای دورههای بعدی رشد بخصوص نوجوانی
والدینی که از سبکهای تربیتی سهل گیرانه بهره میبرند بیشتر کودکان خود را تشویق میکنند و والدین با سبک تربیتی مستبدانه خیلی کم از روشهای تشویقی بهره میبرند. بهتر است به سبک فرزندپروری خود توجه داشته باشید چراکه در همه زمینههای تربیت کودک شما بسیار موثر خواهد بود.
سعی کنید با توجه به رفتاری که کودکتان انجام میدهد و بر اساس علایقی که دارد پاداش مناسبی در نظر بگیرید. ابتدا باید از انگیزهها و مشوقهای بیرونی شروع کنید اما کم کم به فرزندتان اجازه دهید که به انگیزههای درونی دست یابد و بدون نیاز به تشویق رفتار را از سر دوست داشتن و علاقه انجام دهند.