هوش یا Intelligence چیست ؟
هوش مجموعه ای از استعدادها است که حافظه، دقت، تمرکز، یادگیری، درک، سرعت پردازش و استدلال در آن دخیل هستند. در واقع هوش، فرآیندی ذهنی و دربرگیرندهی ظرفیت منطقی، درک خودآگاهی، یادگیری، مهارت حل مسئله، برنامهریزی، خلاقیت، دانش فردی، زبان و… است. هوش، توانایی یادگیری از تجربهها، تفکر انتزاعی و برخورد کارآمد با محیط و افراد پیرامون خود است.
هوش در همه انسان ها و کودکان دوزبانه یکسان و به یک اندازه نیست و تفاوتهای فردی در این زمینه بسیار برجسته است. چیزهای گوناگونی مانند عوامل فیزیولوژیکی، وراثت، یادگیری، شرایط خانوادگی، شرایط محیطی – اجتماعی و عوامل فردی در میزان هوش نقش دارند.
برخی از روانشناسان بر این باور هستند که هوش یک توانایی عمومی برای درک مطلب و استدلال است و خود را به صورتهای گوناگون نشان میدهد. کودک دوزبانه با بهرهگیری از هوش است که میتواند در برابر دیگران و محیطی که در آن هست رفتاری مناسب از خود بروز دهد و کنش و تعامل سازندهای با دیگران داشته باشد و به حل مسائل زندگی بپردازد.
تعریف هوش از دیدگاه روانشناسان
- هوش یعنی سازگاری با محیط.
- هوش یعنی تفکر انتزاعی.
- هوش یعنی توانایی و استعداد کافی در یادگیری.
- هوش یعنی به کار انداختن توانایی های خود برای رسیدن به هدف مطلوب در زندگی و کسب و کار.
بهره هوشی (IQ) چیست؟
بسیاری از ما ممکن است در صحبت های روزانه خود از اصطلاح IQ استفاده کنیم، بدون آن که از معنای دقیق آن اطلاعی داشته باشیم. IQ مخفف عبارت Intelligence Quotient است و معنای آن بهره هوشی است.
بهترین زمان برای افزایش هوش، در سنین کودکی و به خصوص بین 3 تا 8 سالگی میباشد. به این دلیل که تقریباً همه چیز کودک دوزبانه به خصوص شخصیت و هوش او در این سن شکل میگیرد و در اصطلاح به این سن، سن طلایی گفته میشود.
چگونه IQ یا بهره هوشی خود را افزایش دهیم؟
بیشتر مردم به اشتباه فکر میکنند IQ چیزی است که از هنگام تولد ثابت میماند. اما در حقیقت مغز کودک دوزبانه ما بی نهایت انعطاف پذیر است و میتوانیم به راحتی ضریب هوشی کودک خود را افزایش دهیم. حداقل اتفاقی که میافتد این است که میتوانید عملکرد مغز کودک دوزبانه تان را افزایش بدهید و استراتژیهایی را یاد بگیرد که توانایی او را برای فرا گرفتن، به خاطر سپردن و بهره وری از دانش و اطلاعاتش بهبود ببخشد.
برای تقویت بهره هوشی یا همان IQ کودک دوزبانه راه های بسیار زیادی وجود دارد که به آن ها به صورت جدا گانه در مقاله ای به نفصیل آن را بیان خواهیم کرد. اما در این مقاله 10 مورد از بهترین ها را متذکر میشویم:
- راه رفتن
- نفس عکیق کشیدن
- یادداشت کارها و رویدادهای روزانه
- کشف موضوعات جدید
- استراحت کوتاه بین کارها
- تقویت حافظه (در سایت مقاله ای برای راه کارهای افزایش حافظه موجود است)
- خوردن صبحانه
- انجام مراقبه و مدیتیشن(ورزش های تمرکزی)
- حذف قند از رژیم غذایی
- مصرف بیشتر آنتی اکسیدان ها
رفتار هایی که باعث کاهش IQ در انسان می شود
متخصصان معتقدند همه چیز، از فناوری گرفته تا عادات غذایی و شیوه زندگی، بر عملکرد مغز کودکان دوزبانه ما تأثیر میگذارد و عادت های نادرست باعث افت کارایی ذهن و توانایی فکر کردن میشود. اخیراً، نتایج بررسی محققان کانادایی نشان داده است که مصرف میزان زیاد چربی های اشباع، تأثیر زیادی روی عملکرد مغز میگذارد و حتی به اعتیاد منجر میشود.
1. انجام دادن چند کار هم زمان
2. خستگی سفر با هواپیما و کار شبانه
3. گوشی های هوشمند
4. جست و وهای اینترنتی
5. زیاده روی در مصرف میوه ها
6. همزمان راه رفتن و آدامس خوردن
7. مصرف غذاهای چرب