اختلال نقص توجه در کودکان دوزبانه
اختلال بیش فعالی و نقص توجه (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)، یک اختلال رشدی عصبی است که بایستی در سنین پایین کودک دوزبانه شناسایی شود و آمار نشان میدهد که حدود ۵ درصد از کودکان دچار آن هستند.
نشانه ها و علایم اختلال بیش فعالی و نقص توجه در کودکان دوزبانه
کودکان بیشفعال، از نوع کمتوجه، کودکانی هستند که اغلب نمیتوانند به جزییات توجه دقیق داشته باشند و خطاهایی که از آنها سر میزند اغلب از بیتوجهی آنها است.
علائم بیشفعالی کودک از نوع بیتوجهی:
۱. اغلب وسایلش را گم می کند.
۲. فراموش کاری در کارهای روزمره.
۳. در حفظ توجه روی تکالیف و انجام بازیها مشکل دارد.
۴. نمی تواند وظایف و مسئولیتها و تکالیفش را به پایان برساند و در حین انجام کار حواسش پرت میشود و کار را نیمه کاره، رها می کند و سرگرم کار دیگری میشود.
۵. از کارهایی که نیازمند این است که برای مدت زیادی بنشیند و فعالیتی انجام دهد دوری میکند.
۶. اغلب وقتی با او صحبت میشود به نظر میرسد که گوش نمیدهد مثلا حواسش جای دیگری است حتی اگر هیچ عاملی برای حواس پرتی در محیط وجود نداشته باشد.
زمان تشخیص اختلال نقص توجه و بیش فعالی
تشخیص این اختلال قبل از ۴ سالگی کار بسیار دشواری است و در بیشتر موارد این اختلال در دوران تحصیل ابتدایی و پیش دبستانی تشخیص داده میشود زمانی که نقص توجه موجب افت تحصیلی در کودک دوزبانه میشود گاهی با ارزیابی ژنتیکی میتوان از احتمال ابتلا به این اختلال درسالهای اولیه زندگی کودک دوزبانه نیز آگاه شد.
دلایل ابتلا کودک به اختلال نقص توجه و بیش فعالی
دلایل ابتلا به بیش فعالی احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است اما موارد دیگری نیز ممکن است باعث ایجاد این اختلال شوند:
. وراثت
. عفونت در هنگام دوران جنینی
. مصرف الکل و سیگار مادر در هنگام بارداری
. بدرفتاری در دوران کودکی
. تغییر مکرر سرپرست کودک دوزبانه
تشخیص اختلال بیش فعالی و نقص توجه برای کودکان
نشانه های اختلال ADHD یا بیش فعالی نقص توجه عمدتا در پیش دبستانی یا دبستان، زمانی که کودک دوزبانه دچار مشکلاتی در مدرسه و درس میشود، تشخیص داده میشوند.
بسته به رویکردهای روانشناسانه، تست های تشخیصی مختلف انتخاب میشود. تست های پرسشنامه ای، ژنتیکی و مصاحبه ای انجام می شود و همچنین ممکن است از نوارهای مغزی نیز برای ارزیابی استفاده شود.
با این کار، از سنین بسیار پایین که همان سنین طلایی رشدی و یادگیری کودک دوزبانه است، می توان به او کمک کرد تا مشکلات ناشی از این اختلال، برای او کمرنگ تر شود.