حسادت در کودکان دوزبانه (قسمت اول)
حسادت یکی از چالش هاییست که اغلب والدین دارای کودک دوزبانه در موارد متفاوت با آن روبرو هستند. اغلب والدین برای چگونگی رویارویی با آن اطلاعات کافی ندارند و دچار مشکل می شوند در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته ایم.
حسادت در کودکان دوزبانه از نظر روانشناسی یک احساس منفی است که وقتی فرد توجه نامناسب اطرافیان خود را تجربه می کند، شعله ور می شود. کودک دوزبانه حسود، زمانی که توجه والدین یا مراقبان به کودک دیگری معطوف می شود، آن را احساس می کنند. بیشتر کودکان به مادران خود وابسته هستند. بنابراین اگر توجه مادر به طور کامل به کودک معطوف نشود، برای آن ها طبیعی ترین واکنش این است که نسبت به کسی که این توجه را جلب می کند احساس حسادت کنند. با توجه کافی و آموزش مهارت های مقابله ای مناسب به کودک دوزبانه خود برای مدیریت آن از عواقب شخصیتی این حس می توان جلوگیری کرد.
درست مانند بزرگسالان، کودکان دوزبانه نیز می توانند احساسات مرتبط با حسادت را تجربه کرده و آن را نشان دهند که اغلب برای آن ها و سایر اعضای خانواده گاهی جالب و گاهی ناراحت کننده است. اولین واکنش والدین اغلب مواقع سرزنش یا شرمسار کردن کودک دوزبانه حسود است، اما این شیوه وضعیت را بدتر می کند. کمک به کودک برای مقابله موثر با حسادت در سنین پایین می تواند در تقویت مهارت های او موثر باشد تا با احساسات مشابهی که ممکن است در بزرگسالی تجربه کند با افزایش اعتماد به نفس و به روش درست تر مقابله کند.
حسادت در کودکان دوزبانه بسیار رایج است و یکی از ناخوشایندترین احساساتی است که کودک می تواند تجربه کند. ترس از دست دادن توجه منجر به اضطراب واحساس بی قراری و عصبانیت نسبت به خواهر و برادر یا دوستانی می شود که مورد توجه قرار می گیرند. چنین کودکانی اغلب به دلیل حسادت با همسالان دعوا و درگیری پیدا می کنند.
انواع حسادت در کودکان دوزبانه از نظر روانشناسی
کودکان دوزبانه حسادت را به دلایل مختلفی تجربه میکنند، از یک نوزاد جدید گرفته تا رقابت خواهر و برادرانه. برخی از کودکان سرشت حسودتری نسبت به دیگران دارند. تمایل بیشتری دارند تا آنچه را که دریافت میکند، اعم از چیزهای مادی، توجه والدین، نمرات خوب و تشویق ها را با آنچه خواهر یا برادرش دریافت میکند مقایسه کنند. در مورد ورود نوزاد جدید، کودک دوزبانه ای که خود زمانی نوزاد خانواده بود و تمام توجه والدین را به خود اختصاص می داد، اکنون احساس می کند جایگزینی پیدا شده که باعث نادیده گرفته شدن او یا مورد بی مهری قرار گرفتن می شود. بعد از این نسبت به نوزاد جدید که تمام توجهات را به خود جلب می کند، حسادت می کند.
برخی از کودکان دوزبانه با نمایش بیش از حد محبت در قبال نوزاد به موضوع حسادت خود واکنش نشان می دهند. برای مثال همه چیز را برای نوزاد جدید در نظر می گیرند. محبت آشکار مانند این فقط یکی از مکانیسم های مقابله با احساسات کودک است. در نهایت، ممکن است کودک دوزبانه برای مقابله با حسادت خود به سمت درون بازگشت داشته باشد و موجودیت خود را در انزوا و جدایی تعریف کند.