بررسی علل احساس خود کم بینی در کودکان دوزبانه
خیلی پیش آمده که والدین و مربیان می گویند کودک دوزبانه با داشتن مهارت های عالی و توانمندی های متفاوت احساس خود کم بینی دارد و اهتماد به نفس لازم برای انجام کارهای گروهی را ندارد از این رو در این مقاله به بررسی موضوع خود کم بینی در کودکان دوزبانه پرداخته ایم. لازم است بدانید تمامی مطالب در مورد سایر کودکان نیز قابل تعمیم می باشد.
احساس حقارت و خود کم بینی یعنی ارزشیابی غیرمنصفانه کودک دوزبانه از خود و مشکلاتش.
دلایل عمدهای برای ایجاد این حس وجود دارد که عبارتند از:
1- توقعات بیش از حد والدین و اطرافیان از کودک دوزبانه یا نوجوان. مثلاً همه والدین توقع دارند که فرزندشان بهترین نمره را در امتحانات بگیرد و یا در مسابقات برنده شود.
2- مقایسه کردن و انتظارات بیش از حد دیگران از کودک دوزبانه و یا خود کودک از خودش. مثلاً فرد انتظار دارد همیشه بهترین باشد ولی هیچگاه نمیتواند به این موقعیت دست یابد و در نتیجه احساس بیکفایتی و حقارت میکند.
3- شکستهای پی در پی، ندادن حق تصمیمگیری به کودک دوزبانه. معمولاً کودک دوزبانه ای که دچار احساس حقارت است نسبت به انتقاد حساسیت زیاد دارد و واکنش صریح و سریع نشان میدهد. به طور مثال اگر دانشآموزی مسئلهای را غلط و اشتباه حل کند بهطور غیرمنطقی میخواهد ثابت کند که حل مسئله صحیح است.
همچنین چنین افرادی از کوچکترین حرکات، اشارات، خندهها و در گوشی حرف زدنهای دیگران میرنجند و مضطرب میشوند و همیشه منزوی و گوشهگیر هستند و از چاپلوسی دیگران نسبت به خود احساس لذت میکنند. چنین کودک دوزبانه ای دیگران را تحقیر مینماید و اشتباهاتشان را بزرگ نشان میدهد.
برای رفع این حالت باید:
1- از مقایسه کردن و سرزنش کردن کودکان دوزبانه بپرهیزید.
2- تواناییها و استعدادهای کودک دوزبانه خود را بیان کرده و نشان دهید.
3- کودک دوزبانه خود را به کسب مهارتهای متناسب با تواناییهایش تشویق نمایید.
4- چون فردی که دچار خودکمبینی است اعتماد به نفس و عزت نفس پایین دارد، باید برای رفع این مشکل بکوشید.
5- زمانی که کودک دوزبانه شما در مسابقه یا امتحانی شکست میخورد او را سرزنش و تحقیر نکنید.
6- مسئولیتهای در حد توانش به او بدهید و وقتی در انجام مسئولیت موفق بود، تشویقش کنید.
7- روابط اجتماعی او را گسترده کرده و او را تشویق نمایید در فعالیتهای گروهی، ورزشی و هنری شرکت نماید.