عوامل اثرگذار بر دلبستگی ایمن:
1- فرصت برقرار کردن رابطهی نزدیک:
کودکان دوزبانه ای که فرصت برقراری رابطه با مراقبت کنندهی خود را نداشتهاند مشکلات زیادی را تجربه کردهاند، وزن آنها به شدت کاهش پیدا میکند، دچار افسردگی شدید میشوند و دارای مشکلات هیجانی هستند.
2-کیفیت مراقبت کننده:
پاسخ دهی بیدرنگ، با ثبات و مناسب به کودک دوزبانه در سنین کودکی و نگهداری محبتآمیز با آنها با دلبستگی ایمن ارتباط دارد.
3-خصوصیات کودک:
دلبستگی حاصل رابطهای که بین دو نفر برقرار میشود، است. کودکان دوزبانه ای که دارای مشکلات هستند، پرستاری از آنها دشوار است و این مشکلات با دلتنگی ناایمن رابطه دارد. اما اگر والدین وقت و تحمل داشته باشند و فرزندان خود را به صورت مثبت در نظر بگیرند، کودکان دوزبانه آن ها نیز کاملاً به دلبستگی ایمن دست می یابند.
4- شرایط خانوادگی:
بیکاری، زندگی زناشویی نابسامان، مشکلات مالی و… میتواند با ایجاد اختلال در حساسیت والدین دلبستگی را تضعیف کند و موجب دلبستگی ناایمن شود.
دستاوردهای شناختی کودک دوزبانه در مسیر رشد
- تولد تا 1 ماهگی: واکنشهای چرخشی ثانوی با استفاده از مهارتهای حرکتی محدود، مانند مکیدن پستانک برای دستیابی به دیدنیها و صداهای جالب.
- 1 تا 4 ماهگی: آگاهی از چند ویژگی اشیا، از جمله پایداری شیء، استحکام شیء، و جاذبه، به صورتی که از یافتههای نقض انتظار، تقلید معوق از جلوهی صورت بزرگسالان با تاخیر کوتاه (1 روزه) برمیآید.
- 4 تا 8 ماهگی: بهبود آگاهی مادی و آگاهی عددی اساسی، به صورتی که از یافتههای نقض انتظار، تقلیدمعمول از اعمال تازه بزرگسالان با تاخیر کوتاه (1 روزه) برمیآید.
- 8 تا 12 ماهگی: توانایی جست و جو کردن شی پنهان در موقعیتهای مختلف وقتی با پارچهای پوشیده شده، وقتی دستی آن را زیر پارچهای پنهان کرده، و زمانی که از یک محل به محل دیگر انتقال داده شده است. توانایی حلکردن مسئلههای حسی-حرکتی از راه قیاس با مسئلهی قبلی.
- 12 تا 18 ماهگی: تقلید معوق از اعمال تازه بزرگسالان با تاخیر طولانی و در موقعیتهای مختلف.
- 18 تا 2 سالگی: تقلید معوق اعمال بزرگسالانی که سعی دارند آنها را انجام دهند، بار دیگر توانایی پیبردن به مقام دیگران را نشان میدهد، تقلید از رفتارهای روزمره در بازی وانمود کردن.