کتابخوانی برای کودک دوزبانه
امروزه در سنجش با گذشته، شمار بیشتری از خانوادهها به این باور رسیدهاند که کتابخوانی با کودکان دوزبانه میتواند تاثیر مهمی بر رشد ذهنی و احساسی کودکان داشته باشد. اما بیشتر والدین سوالات بسیار زیادی در مورد نحوه کتابخوانی دارند که سعی کرده ایم در این مقاله به آن پاسخ دهیم.
پژوهشها نشان دادهاند که سخن گفتن با کودک دوزبانه در دوره دو سال نخست زندگی کودک و پیش از آنکه او لب به سخن بگشاید، نقش کلیدی و مهمی در رشد زبانی آینده او دارد. کتاب خواندن با کودک دوزبانه و داشتن لحظههای آرام و لذت بخش با او میتواند در رشد زبانی و موفقیتهای آینده او در آموزش و حتی تحصیلات دانشگاهی تاثیر فراوان داشته باشد.
بنابراین کتاب خواندن با کودک دوزبانه از دوره نوزادی آغاز میشود و تا نوجوانی میتواند ادامه یابد. کتاب خوانی با کودکان دوزبانه و برای کودکان باید با آگاهی و به گونهای روشمند انجام شود. کتاب خوانی اگرچه به خودی خود فعالیتی مهم به شمار میآید، اما آنچه بر تاثیر این فعالیت میافزاید، بهکارگیری روشهای درست سهیم شدن کتاب با کودکان است.منظور از سهیم شدن، خواندن کتاب با کودک دوزبانه یا کودکان است.یعنی بلند خوانی. بلند خوانی یک تکنیک است. بلند خوانی باید با روش درستی انجام شود. برای آنکه بلند خوانی با کودکان دوزبانه تاثیر بیشتری بر رشد زبانی و فکری کودکان داشته باشد، باید خواندن را با فعالیتهای ادبی و هنری همراه ساخت.
تکنیک بلند خوانی
بلند خوانی، خواندن برنامهریزی شده یک کتاب یا یک متن با صدای بلند است. بزرگسالی که با صدای بلند کتاب میخواند باید بتواند احساس و عواطف نهفته در متن یک داستان را به خوبی بازتاب دهد. زیبا و درست خواندن، عشق به خواندن را به کودک دوزبانه ی شنونده منتقل میکند. بلند خوانی، کودکان دوزبانه را شیفته خواندن میکند، در حالی که دایره واژگان آنها نیز گسترش مییابد. بلند خوانی، الگویی درست برای خواندن به کودکان دوزبانه میدهد که به تقویت درک مطلب آنها نیز یاری میرساند. از مزیت های بلند خوانی برای کودک دوزبانه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-برانگیختن عشق و علاقه به خواندن در کودکان دوزبانه
-محکم شدن رابطه عاطفی و پیوند بین کودک دوزبانه و پدر و مادر
-گسترش واژگان و “رشد زبانی”
-دادن الگویی درست برای ادای واژگان و درست خواندن جملهها
-بالا بردن دانش کودکان دوزبانه درباره جهان
-تشویق کودکان دوزبانه به اندیشیدن
-شرکت در گفتوگوهای ادبی
کتاب خوانی را با گفتوگو و فعالیتهای هنری همراه کنید! به باور کارشناسان، تنها خواندن کتاب برای کودکان دوزبانه کافی نیست. اگر میخواهیم از راه کتاب خوانی به رشد ذهنی و عاطفی و پرورش مهارتهای گوناگون در کودکان کمک کنیم، باید به هنگام کتاب خوانی با آنها گفتوگو کنیم. باید همواره کودکان دوزبانه را به فکر کردن و انجام دادن فعالیتهای هنری تشویق کنیم. یکی از دستاوردهای مهم کتاب خوانی با کودک دوزبانه محکمتر کردن پیوندهای عاطفی پدر و مادر با کودک است.
سهیم شدن کتاب با کودک دوزبانه سبب میشود شما وقت بیشتری را با کودک خود بگذرانید و این زمانی است که با تمام وجود با کودک خود همراه هستید. با او از کتاب خوانی لذت میبرید، گفتوگو میکنید و کارهای هنری انجام میدهید.
به این ترتیب، میتوانید به مرور ارتباط عاطفی نزدیکتری با کودک دوزبانه خود برقرار کنید. ارتباطی که در دوران نوجوانی کودک، به ثمر خواهد نشست و در آن دوران سرکشی، همچنان شما را به او نزدیک نگه خواهد داشت.
درست کردن کاردستی، بریدن کاغذ، نقاشی کردن و ساختن کتابهای دست ساز و ساده، سبب هماهنگی بیشتر بین ذهن، چشمها و دستها میشود. افزون بر این، طرح پرسشهایی که آنها را به اندیشیدن، بهتر نگاه کردن و کنجکاوی بیشتر تشویق کند، به رشد ذهنی، هوش و مهارتهای اجتماعی کودک دوزبانه کمک میکند.
نمیتوانیم کتابی را برداریم و یک راست شروع به خواندن آن برای کودک دوزبانه کنیم. با این کار و براثر مسلط نبودن ما به متن، ممکن است کودک از شنیدن دل زده شود، یا اینکه کتاب مناسبی را برای خواندن انتخاب نکرده باشیم. برای یک بلند خوانی موفقیت آمیز با کودک باید نخست خودمان را آماده کنیم.