آموزش تکنیک حل مساله به کودکان دوزبانه
تکنیک حل مساله یکی از مهمترین نکاتیست که با آموزش آن به کودک دوزبانه خود می توانید کمک بسیار زیادی در راستای زندگی موفق به او کرده باشید. اولین قدم برای موفقیت کودک دوزبانه شما در تکنیک حل مسئله، پذیرش وجود یک مسئله و استقبال از آن است. میتوانیم در همین ابتدا به خود بگوییم، باز هم یک موقعیت برای اینکه تأثیرگذار باشیم و تغییر ایجاد کنیم.
در بسیاری از موارد، مسائل پیشرو کودک دوزبانه شما، ابتدایی، روزمره و ساده یا جالب و هیجانانگیز هستند. ولی درصدی از مسائل برای کودکان دوزبانه هم وجود دارند که بسیار حساس و با اهمیت هستند و نیاز به دقت بالایی دارند و معمولاً در مواجهه با این دسته مشکلات ممکن است کودکان دوزبانه شما دچار تنش و مشکل شوند.
حل مسئله و تصمیم گیری دو فرآیند پی در پی هستند. گاه به خاطر ترس از روبهرو شدن با مسائل یا ترس از تصمیم گیری در موردشان،کودک دوزبانه شما آنها را انکار میکند. در این مواقع در واقع به مرور زمان و شرایط محیطی اجازه میدهند به جای آنها و برای شما تصمیم بگیرند.
در برخی از موارد اما مرور زمان و شرایط محیطی نیز نمیتوانند راهحل مناسبی را برای مشکلات کودک دوزبانه شما مطرح کنند و فقط باعث تجمع مسائل و مشکلات بزرگتر و پیچیدهتر میشوند. بنابراین شناسایی یک مسئله و تعریف درست موقعیت، میتواند گام ابتدایی برای ایجاد تغییرات مطلوب در جهت اهداف و ارزشهای کودک دوزبانه شما باشد.
تعیین دقیق صورت مسئله بسیار مهم است. برخی مواقع مسائل را طوری طرح میکنیم که لاینحل به نظر میرسند.روشهای مختلفی برای حل مسئله و تصمیم گیری وجود دارند:
- منطقی: وقتی با جمعآوری اطلاعات لازم، تمام انتخابها و احتمالات را بررسی میکنیم و با توجه به هدفمان بهترین را برمیگزینیم.
- احساسی: در قید و بند جمعآوری اطلاعات نیستیم، حتی گاه آنها را نادیده میگیریم و بیشترین اعتبار را به حسمان میدهیم.
- تکانشی: خیلی سریع، اولین راهی را که به نظرمان میرسد انتخاب میکنیم.
- اجتنابی و غیرفعال: در واقع تصمیمی نمیگیریم یا آن را به تعویق میاندازیم، یا آنقدر درگیر دودلیمان هستیم که کم کم انتخابها بر اثر تأخیر حذف میشوند، تا نهایتاً یک گزینه باقی بماند.
تقویت مهارت تصمیم گیریدر کودکان دوزبانه میتواند به آنها کمک کند تا کنترل بیشتری روی زندگیشان داشته باشند و رضایت و اطمینان خاطر بیشتری در مورد تصمیماتشان. تصمیم گیری روندی است که طی آن یک مسیر را در میان چند راه ممکن برمیگزینیم.
برای تصمیم گیری مناسب کودک دوزبانه باید ابتدا خودش را به خوبی بشناسد یعنی از نقاط قوت و ضعفهایش مطلع باشد. ارزشهای ما و کودک دوزبانه مان در تعیین اولویتهایش نقش مهمی دارند و میتوانند مسیر تصمیم گیری را برایش روشن سازند.
اطلاع داشتن از شرایط محیطی، فرصتها و محدویتها و امکان بروز تغییرات از دیگر اطلاعات مهمی است که کودکان دوزبانه باید در ابتدای هر تصمیم گیری مهمی آن را در نظر بگیرند.و اما مراحل تصمیم گیری:
1- شناسایی مسئله یا فرصت.
2- تحلیل و بررسی موقعیت موجود.
3- اهدافمان را باید مدنظر قرار دهیم.
4- راهها و انتخابهای موجود را در نظر بگیریم.
5- پیامدهای تصمیم را بررسی و پیشبینی کنیم.
6- با نگاهی واقعبینانه، مناسبترین انتخاب را که با اهداف و ارزشمان هماهنگ است، انتخاب کنیم.
7- انتخاب، راه پایان تصمیم گیری نیست، مرحلهی بعدی به اجرا درآوردن تصمیم است.
8- پذیرش مسئولیت تصمیم گیری و پیامدهای آن.
9- ارزیابی نتایج.
کودکان دوزبانه با تمرین و کسب تجربه و دانش، تحلیل تصمیم گیریهای قبلی و رفع نقاط ضعفشان، میتوانند مهارت تصمیم گیری خود را بهبود ببخشند.