راه های کاهش استرس کودکان دوزبانه در مدرسه
بیشتر والدین امروزی قبول دارند که تربیت کودک دوزبانه موضوعی پیچیده است و به آموزشهای ضروری نیاز دارد. کلید اصلی برای کنترل استرس کودکان دوزبانه آموزش مهارتهای حل مسئله، برنامهریزی و جرات ورزی است.
در حقیقت اگر کودک دوزبانه شما بتواند به جای درگیر شدن در هیجانات منفی مسائل خود را با راهکارهای عملی و برنامهریزی مناسب حل کند تا حد زیادی اضطرابهای او کاهش خواهد یافت. همچنین در بسیاری از موارد کودک از این مضطرب میشود که در محیط اجتماعی نظیر مدرسه نمیداند چه زمانی به درخواست دیگران "نه" بگوید. ناتوانی در رد کردن خواستههای نا به جای دیگران به میزان زیادی فشار و استرس را بر بچهها تحمیل میکند.
البته آموزش این مسائل به فرزندان همیشه آسان نیست و به مطالعه زیاد والدین و شرکت در جلسات مشاوره خانواده و کودک نیاز دارد. در ادامه به چند راهکار کلی برای کاهش استرس کودک دوزبانه در مدرسه اشاره خواهیم کرد:
1- نداشتن برنامه ریزی های فشرده و افراطی برای کودک دوزبانه
برخی از والدین فکر میکنند که برای موفقیت فرزندشان باید آنها را از ابتدا به برنامههای سخت و فشرده عادت دهند. به همین منظور ممکن است آنها طی یک برنامه زمانی مشخص، در بیشتر اوقات روز کودک را مجبور کنند تا به فعالیتهای مرتبط با درس و مدرسه بپردازد. این در حالی است که مغز کودکان دوزبانه در دوران ابتدایی پس از سپری کردن 7 ساعت در مدرسه به استراحت و ریکاوری احتیاج دارد. اگر در این سنین فشار زیادی به فرزندتان وارد کنید به احتمال زیاد نتایجی متضاد با آنچه که میخواستید به دست خواهید آورد چرا که فشار زیاد، از عوامل بروز استرس و اضطراب در فرزندتان است.
اضطراب زیاد بهخصوص در مدرسه با ایجاد اختلال در حافظه و یادگیری منجر به کاهش بازدهی تحصیلی کودکان دوزبانه خواهد شد. تلاش کنید برنامه و سبک زندگی انعطافپذیرتری برای فرزند خود در نظر بگیرید. در کنار اهمیت دادن به تحصیل او، به فعالیتهای غیر درسی او نیز اهمیت دهید.
2- اختصاص زمانی برای بازی کودکان دوزبانه
گاهی اوقات پس از ورود کودک دوزبانه به دبستان، دیگر خانوادهها برای بازی کردن با او اهمیت چندانی قائل نمیشوند. در حالی که بازی کردن به خصوص بازیهایی که با فعالیتهای بدنی همراه باشد در ارتقای سلامت جسم و روان کودک اهمیت بسیاری دارد چراکه هنگام بازی ذهن کودک تحت فشار قرار نمیگیرد؛ همچنین با عمیقتر و صمیمانهتر شدن ارتباط والد-کودک در جریان بازی بسیاری از تنشها رفع خواهند شد.
3- داشتن خواب کافی و منظم مهمترین عامل کاهش استرس در کودکان دوزبانه
خواب کافی و مناسب نقش بسیار حیاتی در کاهش استرس روزانه و بهبود عملکرد در کودکان دوزبانه دارد. خواب ناکافی عملکرد تحصیلی کودک را تحت تأثیر قرار خواهد داد و در طول روز منجر به تنش و استرس اضافی در او میشود. برای آن که به بهداشت خواب کودک دوزبانه خود کمک کنید، لازم است که شرایط خاصی را برای آن ایجاد کنید. مثلاً زمان مشخصی را برای خواب فرزندتان تعیین کنید و قبل از رفتن به رخت خواب استفاده از وسایل الکترونیکی نظیر تلویزیون، گوشی، تبلت و ... را محدود کنید. این مسئله به سلامت روان کودک نیز منجر میشود.
4- استرس خود را کاهش دهید
استرس میتواند کاملاً مسری باشد. والدینی که تحت فشار، استرس و اضطراب زیادی هستند کودکان دوزبانه خود را نیز مضطرب میکنند. ممکن است کودک در محیط خانه با بودن در کنار شما و دریافت حمایتهای عاطفی استرسهای خود را کاهش دهد اما بیشتر کودکان دوزبانه در مدرسه اضطرابهای بیشتری را از خود نشان میدهند. در نتیجه در وهله اول وضعیت روانی خود و همسرتان را بررسی کنید.این مسئله به میزان زیادی در کاهش استرس کودکان دوزبانه در مدرسه نقش دارد.
5- اشتباهات کودک دوزبانه خود را بپذیرید
بسیاری از کودکان دوزبانه از این میترسند که نکند اشتباه کنند. همین امر استرس و اضطراب زیادی را در وجود آنها رقم میزند. از همان دوران ابتدایی دائماً به فرزندتان یادآوری کنید که هیچ کس کامل نیست، همه آدمها اشتباه میکنند. همچنین به کودک دوزبانه خود بگویید که از او انتظار ندارید همه کارها را درست انجام دهد چون همیشه ممکن است اشتباهاتی پیش بیایند. به این ترتیب شما با استفاده از این جملات در کودک دوزبانه برای مواجه شدن با شکستها آمادگی ایجاد میکنید. این مسئله تا حد زیادی ترس کودک را از اشتباه کردن از بین خواهد برد. در صورتی که این موضوع تداوم پیدا کند و والدین نتوانند به درستی این مهارت را در کودک دوزبانه خود ایجاد کنند ترس از مدرسه وجود کودک را فرا میگیرد.
استرس در دوران مدرسه موضوعی است که تقریبا همه کودکان دوزبانه به میزان کم تا زیاد آن را تجربه میکنند. گاهی استرس داشتن منجر به بهبود عملکرد در کودک دوزبانه میشود و تکالیف خود را به موقع انجام میدهد اما اگر تجربه استرس بیش از حد شود بر عملکرد کودک تاثیرات نامطلوب خود را میگذارد و در کنار محیط مدرسه در فضای خانه نیز تداوم مییابد. به همین منظور لازم است که والدین به کاهش استرس کودکان اهمیت بدهند و با توجه به مهارتها و راهکارهای علمی که گفته شد به این مسئله بپردازند.