منوی دسترسی
بررسی علل بهانه گیری در کودکان دوزبانه

بهانه گیری در کودکان دوزبانه

بهانه گیری در کودکان دوزبانه

بهانه گیری یکی از علل شکایت والدین از فرزندانشان است که گاهی به معضلی بزرگ در خانواده ها بدل می شود . از این رو در این مقاله به بررسی دلایل بروز بهانه گیری و روش های درست مقابله با آن می پردازیم.

بهانه گیری در کودکان دوزبانه

یکی از مشکلانتی که والدین کودک دوزبانه با آن دست و پنجه نرم میکنند بهانه گیری در کودکان دوزبانه است. از این رو بر آن شدیم تا این موضوع مهم را مورد بررسی قرار داده و علل و شیوه های مقابله و رفع آن را بیان کنیم تا راهنمایی درست برای والدین باشد.

بهانه گیری اگرچه در بین بسیاری از کودکان دوزبانه شایع است اما زمینه بروز و شدت آن معمولاً متفاوت است و می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. در کل مجموعه‌ای از علل فردی و تربیتی باعث بروز این رفتار می‌شوند. آنچه مهم و قابل توجه است نوع رفتار والدین با فرزند در هنگام بهانه گیری است که می‌تواند زمینه‌ساز بهانه گیری‌های بعدی در کودک دوزبانه باشد. بهانه گیری در سنین مختلف، علل متفاوتی دارد از این رو ما سعی کردیم به بررسی شایع ترین آن ها بپردازیم.

اگرچه کودک دوزبانه در سنین پایین معنی لغات و کلمات را تا حدود زیادی متوجه می‌شود و معنی حرف‌ها و سؤال‌های ما را درک می‌کند، اما نمی‌تواند برای پاسخ دادن به آن‌ها و یا ابراز نظرات شخصی خودش از کلمات به درستی استفاده کند و همین امر در مواقعی که خواسته‌ای دارد می‌تواند او را کلافه کرده و باعث ایجاد بهانه گیری و بی‌قراری‌های او شود. در این شرایط لازم است که با صبوری نیازهای کودک دوزبانه خودتان را بررسی کنید تا به جواب درستی دست یابید.

گاهی خستگی برای کودکان دوزبانه می‌تواند سرسام آور باشد و آن‌ها را وادار به بهانه گیری کند. در واقع میزان فعالیت کودکان دوزبانه و سایر کودکان گاهی چندین برابر بزرگسالان است آن‌ها از صبح که بیدار می‌شوند شروع به بازی و جست و خیز می‌کنند و تا شب به این فعالیت‌ها ادامه می‌دهند. از آنجایی که کودک دوزبانه نمی‌تواند احساس خستگی را برای دیگران توضیح دهد در بسیاری از موارد مشکل خود را با بی‌قراری و بهانه گیری نشان می‌دهد.

گرسنگی یا تشنگی هر فردی را عصبی و پرخاشگر می‌کند. کودک دوزبانه هم از این موضوع مستثنا نیست. او هم در هنگام گرسنگی عصبی می‌شود و بدون اینکه مطلع باشد نسبت به موارد بی‌اهمیت بهانه گیر می‌شود. قبل از بررسی هر عاملی که می‌تواند در بهانه گیری کودکتان تأثیر گذار باشد ابتدا به نیازهای اولیه او نظیر گرسنگی بپردازید و در صورتی که در این موارد مشکلی نبود به دنبال عوامل دیگر باشید.

خواب کافی یکی از مهم‌ترین نیازهای انسان است که کمبود آن به شدت در خلق و روحیه تأثیر می‌گذارد. هرچه سن فرد کمتر باشد این نیاز برای او بیشتر حس می‌شود چرا که مغز برای تحلیل اتفاقات روزانه به خواب بیشتری نیاز دارد. اگر خواب شب کامل نباشد باعث بدخلقی، پرخاشگری و عدم تعادل در افراد بزرگسال می‌شود. در کودکان دوزبانه هم اوضاع بر همین منوال است، با این تفاوت که چون کودکان کنترل کم‌تری بر رفتار خود دارند بی‌خوابی شبانه باعث می‌شود که آن‌ها در تمام روز بعد بهانه گیر و پرخاشگر شوند.

بهانه گیری در کودکان

یکی از مهم‌ترین عوامل بهانه گیری کودک دوزبانه درخواست توجه از اطرافیان و والدین است. حتماً تجربه کرده‌اید مواردی را که والدین در حال انجام کاری مثل مطالعه یا تماشای سریالی بوده‌اند و کودکشان اصرار می‌کرد که آن‌ها نقاشی‌اش را ببینند یا بهانه گیری می‌کرد که می‌خواهد کارتون تماشا کند. این بهانه‌گیری‌ها می‌تواند معلول حس نیاز به توجه والدین باشد. در این شرایط هرچقدر که در طول روز توجه سالم و مؤثرتری به کودک داشته باشید بهانه‌گیری‌های او برای نیاز به توجه کاهش خواهد یافت.

شاید افرادی را که با زورگویی در جامعه قصد تحقق خواسته‌هایشان را دارند یا درگیری‌هایی را بین زوجین که با بهانه‌گیری‌ها و پرخاشگری‌های یکی از آن‌ها به وجود آمده است، دیده باشید. بخشی ازاین‌گونه مشکلات ریشه در کودکی داشته و حاصل عکس‌العمل‌های اشتباه اطرافیان است. در حقیقت اگر شما در تربیت کودک دوزبانه خود به اندازه کافی تلاش نکنید ممکن است رفتارهای نادرست او تا سال‌های سال همراه او باقی بمانند و در بزرگسالی نیز منجر به اذیت و آزار اطرافیانش شود. در نتیجه هرگز نباید اهمیت تربیت دوران کودکی را دست کم بگیرید.

شاید جالب باشد که بدانید بهانه گیری کودک همیشه هم اتفاق بدی نیست. دلایلی وجود دارند که این رفتار را توجیه می‌کنند. در حقیقت بهانه گیری اگر توسط والدین درست مدیریت شود می‌تواند نتیجه مثبتی برای کودک دوزبانه داشته باشد.

خروج اشک
در شرایط بحران و فشار، خروج اشک که حاوی هورمون‌های استرس است باعث می‌شود که بدن به آرامشی نسبی دست یابد.

یادگیری «نه» گفتن
امکان دارد که نه گفتن شما در برابر خواسته نا به جای فرزندتان او را خشمگین کرده و باعث بهانه گیری‌های او شده باشد. اما در این شرایط بعد از آرام شدن، او یاد می‌گیرد که در برابر خواسته‌های غیر منطقی باید صراحتاً مخالفت کرد و کسی که به غلط پافشاری می‌کند هرگز به خواسته‌هایش دست پیدا نمی‌کند.

بهانه گیری در هر کودکی اتفاق می‌افتد و تا حدودی می‌تواند طبیعی باشد چرا که کودک دوزبانه به اندازه بزرگسالان به رشد شناختی و اجتماعی کافی دست نیافته است تا بتواند همه رفتارهای خود را کنترل کند. با این حال این بهانه گیری باید به درستی توسط والدین مدیریت شود تا به رفتاری مخرب و آسیب رسان تبدیل نشود. علاوه بر رفتار والدین شرایط روانی کودک نیز بسیار اهمیت دارد چرا که کودکان دوزبانه قابلیت کم‌تری برای تحمل استرس دارند و در نتیجه ممکن است بهانه گیری‌هایشان بازتابی از وضعیت نامناسب روانی‌شان باشد.

برای بهبود وضعیت بهانه گیری فرزندتان سعی کنید آرامش خود را حفظ نمایید و هرگز به کودک خود باج ندهید. همچنین هنگام بهانه گیری با صبر و حوصله تلاش کنید تا گفت وگو را به سمت دیگری ببرید و یا یک بازی برای فرزندتان ترتیب دهید.

نظرات

Captcha
بازگشت به بالا